Fredsdøgn i Moss kirke fredag 18.11 til lørdag 19.11
Fredsdøgn fra fredag 18.11 kl. 11.00 til lørdag 19.11 kl. 12.00
Et døgn som inviterer til å dele tanker om fred og håp, oppleve musikk, dans og meditasjon
- Kl. 11.00: Dørene åpner, det serveres kaffe/te og noe å bite i
- Kl. 11.30: Fredsappell ved Vigdis Vevstad. Vevstad er folkerettsjurist med hovedinteresse innenfor feltet migrasjon, asyl og menneskerettigheter, med særlig fokus på europeisk samarbeid. Hun har tretti års erfaring fra offentlig og privat sektor, nasjonalt og internasjonalt. Konsert med pianist Håvard Gimse som stepper inn på en dags varsel etter Christian Grøvlen dessverre måtte avlyse sin konsert.
- kl. 14.00: Musikk og dans med elever fra Kirkeparken VGS
- Kl. 16.00: Musikk og dans med elever fra kirkeparken VGS
- Kl. 18.00: Gongbad NB! Noen få plasser tilgjengelig og deltagere må komme for registrering senest 17.45 og ha med liggeunderlag/matte, pledd og pute.
- Kl. 21.00: "Kilde" - Pianist Kristin Skaare og gitarist Torbjørn Økland (mangeårig gitarist i Vamp) spiller en meditativ konsert hvor publikum gjerne kan ligge på medbragte matter og har med pledd og pute
- Kl. 23.00: Interreligiøs fredsbønn sammen med Dialogforum Østfold, Metodistkirken i Moss og Bahaisamfunnet i Moss. Fløytespill ved Kathrine Varadaraj
- Kl. 24.00: Nattsuppe - kirken er åpen gjennom natten for samvær og hvile - meditativ musikk følger oss gjennom hele natten
- Kl. 08.00: Enkel frokost serveres
- Kl. 11.30: Orgelkonsert - Kjetil Ertresvåg spiller César Francks Grande Pièce symphonique
Vi lever i en uvirkelig tid hvor krig i europa på nytt fyller mediebildet og våre urolige tanker om fremtiden. "Aldri mer" har vært det store felles uttrykket siden 2. verdenskrig, og vi trodde vi var kommet lenger - og at Berlinmurens fall var det endelige punktum for den kalde krigen. Så har vi uforstående sett at land etter land velger populistiske ledere med alt annet enn internasjonalt samarbeid og solidaritet som mål. Igjen ser vi tendenser til at våre felles verdier bli kastet til fordel for nasjonalisme og rasistisk tankegods. Hva har vi å sette opp mot alt dette?
Siden krigen startet 24. februar, begynte vi med "Rom for håp" hver fredag i Moss kirke. Vi trengte et sted å holde håpet levende om en fredeligere verden, et sted for å uttrykke solidaritet og omtanke for Ukraina og flyktningene som kom hit. Musikken gir oss håp og skaper et rom av fred, og tankene som er delt og deles gir mot og kunnskap om hva som er viktig å holde fast i mens verden går i vranglås.
Nå lar vi tanker, musikk, dans, meditasjon, fellesskap og bønn fylle rommet for alle som lengter og kjenner behov for samvær, impulser, stillhet - og tro på at fred er mulig!
Podprat med noen av utøverne gjennom døgnet!
Trykk på bildet og hør Håvard Gimse om sin favorittmusikk
Håvard Gimse regnes som en av Norges fremste musikere med en stor internasjonal karriere i tillegg til å være professor ved Norges Musikkhøgskole
På en dags varsel har Håvard Gimse kastet seg rundt for å erstatte Christian Grøvlen som dessverre måtte avlyse, og Gimse har hoppet inn tidligere også - uten sammenligning forøvrig:
-Det var på 90-tallet. Jeg hadde spilt Griegs a-mollkonserts med Filharmonien på turne i England. Veldig artig. Så skulle Arve gjøre Sibelius fiolinkonsert sammen med OFO i Konserthuset. Det var helt fullt, det var det alltid når Arve spilte. Så jeg hadde sneket meg inn sammen med musikerne og hadde tenkt å sette meg i salen på en ledig plass rett før konsertstart,
-Så var det en av musikerne som sa til meg at «jaså, så du står her nå fordi du har lyst til å spille Grieg?» Klart det, sa jeg. Jeg regnet jo med at vedkommende bare tullet. Men da viste det seg at Arve hadde begynt å bli dårlig og ikke kunne gjennomføre konserten.. Da var det noen som tenkte at fordi jeg var der kunne de gjøre Grieg med meg i stedet. Som en slags nødløsning. Men det var kaos bak der. Dirigenten nektet å dirigere fordi han ikke kjente stykket. Da foreslo Terje Tønnesen at han kunne lede med buen sin fra første pult. Og slik ble det.
Men fordi jeg var kledd i jeans og lusekofte, fikk jeg prøve en kjole og hvitt som naturligvis ikke passet. Så det ble til at jeg spilte i vanlige klær. Men jeg fikk låne sko av noen. Og det gikk tålelig bra, tror jeg.
- fra intervju i Lindemans legat
Håvard Gimse regnes som en av Norges fremste musikere med et bredt og allsidig repertoar. Han er ettertraktet både som solist og som kammermusiker, i tillegg til at flere av Skandinavias beste klassiske artister foretrekker ham som sin akkompagnatør.
Etter sin diplomeksamen ved Hochschule der Künste Berlin under Hans Leygraf i 1995 fortsatte han sine studier med professor Jiri Hlinka i Norge. I 1987 mottok Håvard førsteprisen i Jugend Misiziert Competition, og siden har han mottatt en rekke av de mest prestisjetunge priser i Norge og Skandinavia, blant andre Steinwayprisen i 1995, Griegprisen i 1996 og Sibeliusprisen i 2004. Under Festspillene i Bergen i 2011 ble han sammen med Truls Mørk tildelt Kritikerprisen for sin framførelse av Beethovens samlede cellosonater.
Hans forkjærlighet for skandinavisk og norsk klassisk musikk har gjort ham til en av de mest innflytelsesrike artister på denne arenaen. Gjennom sitt arbeid med å fremme mindre kjent musikk fra denne regionen har han høstet gode kritikker, og mottatt priser fra Diapson og Gramophone Chritics Choice.
Som konserterende pianist har Gimse gjort omfattende turneer i Skandinavia, og spilt med orkestre som Stockholm Filharmoniske Orkester, Oslo- og Bergen Filharmoniske orkestre, Finske Radio, Århus Symfoniorkester og Danske Radios orkester og Norrkøping Symfoniske Orkester. Videre har han gjestet Baltimore og Birmingham Symphony Orchestras, Royal Philharmonic Orchestra og Royal Liverpool Philharmonic Orchestras, Japan Philharmonic Orchestra, Tokyo Symphony Orchestra, Prague Symphony, Frankfurt Radio og Konzerthausorchester Berlin og Belgian National Philharmonic Orchestras.
Håvard Gimse har gitt konserter på mange av verdens mest prestisjetunge konsertscener, inkludert Wigmore Hall, Carnegie Hall (New York), Palais des Beaux Arts (Brüssel), og Concertgebouw (Amsterdam). Av kammermusikk kan nevnes samspill med Truls Mørk i en årrekke, med flere turnèer bl.a. til USA, Japan og Italia. Berlin Konzerthaus og Carnegie Hall med Tine Thing Helseth kan også nevnes, samt konsertopptredener i Beethovenhaus Bonn med Alina Pogostkina og Wigmore Hall med Marianne Thorsen.
Gimse er professor ved Norges Musikkhøgskole, og gir i tillegg jevnlige masterclasser i inn- og utland.
Kristin Skaare regnes som en av landets aller mest inderlige og allsidige pianister, trykk på bildet under å få inntrykk av "Kilde" og se en kort film om dette og i intervju med NRK nyheter.
"Skaare gir musikken og seg sjøl masse luft og rom og dette er musikk som vokser og vokser og vokser."
- Tor Hammerø, Nettavisen
"Uansett genre - i kunsten å skape sterke og vakre musikkopplevingar - er Kristin Skaare i ein klasse for seg."
- Roald Helgheim, Dagsavisen
Prosjektet ble startet i Oslo domkirke i 2016. Skaare er ideskaper, drifter prosjektet og skaffer finansiering fra Kulturrådet, Fond for utøvende kunstnere og Oslo kommune.
Det er ingen tekstlige føringer, og egne komposisjoner er skrevet spesielt for prosjektet. Prosjektet er gratis, åpent for alle, de som ønsker tar med matte og pledd og kan ligge og lytte/hvile/meditere, og oppleve musikken i møte med seg selv og katedralen. Prosjektet er godt besøkt, mange etnisiteter og ulike aldersgrupper deltar.
Renée Mari Jakobsen har i årevis drevet studioet Forandringsrommet i Møllebyen, og nå deler hun gode praksiser for å gjøre dagene bedre - også i Moss kirke. Trykk på bildet og se en kort nyhetsreportasje fra NRK om Gongbad i Moss kirke.
Yoga ble veien til mitt indre kompass, indre ro, helse, styrke, glede, egenkjærlighet og gode dager.
- Renée Mari Jakobsen
Et Gongbad er en konsert, meditasjon, avspenning og terapi. Alt på en gang!
Under gongbadet ligger eller sitter du på en deilig ullmatte og tar imot de helende vibrasjonene fra dette hellige instrumentet. Lydvibrasjonene fra Gongen har evne til å rense deg for stress og spenninger. Gongen lager lyder de fleste av oss ikke har hørt maken til før, og disse lydene overgår hjernens kapasitet til å finne logikk i lyden, og "tvinger" deg dermed til å slappe av å gi deg hen til lyden.
Et gongbad oppleves av de aller fleste som en vakker og meditativ reise. Hvis du vanligvis sliter med å slappe av, kan vibrasjonene fra gongen være til stor hjelp, og det er heller ikke umulig at du sovner under gongbadet. På tross av at lyden kan bli ganske "stor".
Kjetil Ertresvåg spiller sin store helt César Franck sitt melodiøse og mektige verk GRANDE PIÈCE SYMPHONIQUE
I min verden, og på det orgelet her ikke minst, så vil jeg nesten si han er en god nummer to (etter Bach)
- Kjetil Ertresvåg