Bachs magiske Orgelbüchlein domorganist Kåre Nordstoga 

23.11.2024

Hele kirkeåret på en dag med Bachs musikk

Bach in Town

Domorganist Kåre Nordstoga 

Bachs Orgelbüchlein komplett - Lørdag 23. november

Tre konserter - tre kirker - på én dag

Kjetil Ertresvåg - guide inn i Bachs univers underveis  

Kjøp billetter til en, to eller alle tre konsertene HER

Foto: Ole Marius Jørgensen
Foto: Ole Marius Jørgensen

Orgelbüchlein - korte orgelbearbeidelser over de mest kjente og brukte koralmelodiene

Orgelbüchlein - 46 ausgeführte Choralvorspiele BWV 599-644

Orgelbüchlein er en samling koralforspill for orgel som han for det meste komponerte i den tiden han fungerte som hofforganist i Weimar (1712 til 1717).

Tittelen som Bach føyde til i 1720 er:

"Worinne einem anfahenden Organisten Anleitung gegeben wird, auff allerhand Arth einen Choral durchzuführen, anbey auch sich im Pedal studio zu habilitiren, indem in solchen darinne befindlichen Choralen das Pedal gantz obligat tractiret wird.

Oversettelse:
"Hvori begynnende organist gis instruksjoner i å utvikle en koral på mange ulike måter, hvorved også bli kjent med studiet av pedalen, siden pedalen behandles fullstendig obligat i de i koralene som her finnes."

Bach startet opp med den nitti siders boka i begynnelsen av tiden i Weimar, altså allerede rundt 1708, og skrev inn alle titlene på de 164 planlagte koralene. Dermed viste han ikke bare hvilke koraler han planla å kopiere inn eller tonesette på nytt, men også hvem som skulle strekke seg over en eller to sider à seks notelinjer. Rekkefølgen av satsene følger kirkeåret, slik det har vært vanlig i tyske lutherske sangbøker fram til i dag.

Den første delen, fra advent til påske, er nesten fullstendig, deretter blir det større og større luker jo lengre utover en kommer. Sannsynligvis mistet Bach interessen for denne typen koralbearbeidelser etterhvert som nye komposisjonsprosjekter opptok ham. Tittelen han skrev inn langt senere, i 1720, gjenspeiler at verket nå først og fremst var blitt et pedagogisk verktøy.

Kilder: Wikipedia

Tre konserter - tre kirker - mat & drikke

Lørdag 23.11 kl. 12.00

Det hele starter i Rygge kirke, en av Kåre Nordstogas favorittsteder til å spille Bach i vår region.

Lørdag 23.11 kl 14.30

Andre konserten er i byens sentrum og konsertkirke, som tidligere i 2015 hadde et prosjekt hvor alle Bachs orgelverk ble fremført over tre dager i forbindelse med utstillingen av Marian Heyerdahls terracotta Women.

Lørdag 23.11 kl.16.00 

Mat og drikke på Arena

Vi serverer en enkel suppe, kaffe og noe søtt til en samlet pris på kr. 50 pr. person.

Lørdag 23.11 kl. 18.00

Tredje og siste konsert er i den vakre Såner kirke, med sin helt unike akustikk og like perfekte orgel til Bachs musikk. Også en av Nordstogas favoritter blant kirkene i regionen.

Grønn profil, la bilen stå 

Join the Bus

Det vil settes opp buss for hele rundturen. Mer info om dette kommer senere!