Händel & Beethoven

11.10.2024

Händel & Beethoven  

MED PETER WHELAN

Det Norske Blåseensemble

Fredag 11. oktober kl. 19.00 i Moss kirke

Kjøp billetter HER

Peter Whelan, ensemblets kurator for tidligmusikk, er tilbake. På programmet står Händels Concerti a Due Cori og Beethovens 7. symfoni.

Begrepet «konsert» kommer opprinnelig fra det latinske ordet «concertare» som betyr «kappleik». «Due Cori» betyr «to kor», slik at når Händel skriver «Concerto a due Cori» vil det det faktisk si at det er to grupper som spiller mot hverandre i kappleiken. Händel var en meget travel komponist. For å kunne produsere nok musikk måtte han rett som det var låne temaer fra andre verk, så også i "Concerto a due Cori. Vår kurator Peter Whelan skal senere i sesongen dirigere Händels Messias, men den våkne lytter vil høre at noen av Messias-temaene også dukker opp i instrumental versjon i dette stykket.

Händel skrev disse konsertene som pausemusikk for helaftens fremføringer av oratoriene han selv hadde komponert. Både i Händels originale versjon og i Stian Aareskjolds versjon, som vi fremfører, får publikum en serie relativt korte stykker i ulike tempo, temperament og besetninger.Beethoven sto på høyden av sin karriere da han komponerte sin 7. symfoni. Den ble urframført i 1813 med komponisten selv som dirigent på en veldedighetskonsert for sårede soldater. Symfoniens langsomme 2. sats er en sørgemarsj som publikum kunne forholde seg til som nettopp dette. I tillegg til symfonien ble «Wellingtons seier» av samme komponist spilt. Hertugen av Wellington hadde slått Napoleons bror Joseph Bonaparte i slaget ved Vitora i Spania, noe som gav krigstrette motstandere av Napoleon håp om en endelig seier og fred.

Konserten er i Stian Aareskjolds versjon.

Peter Whelan
Peter Whelan